Tuesday, July 26, 2011

Demokrasi

Maksud DEMOKRASI.

Demokrasi sebenarnya adalah racun sepertimana Sosialisme.Nampak macam bagus segala kekayaan negara diagihkan samarata kepada RAKYAT.Tiada Kapitalisme lagi.

Ini bermakna kerajaan Sosialisme atau Komunisme akan menguruskan kekayaan negara untuk diagih-agihkan kepada rakyat secara adil dan saksama.Tetapi hakikatnya negara yang mengamalkan Sosialisme dan Komunisme lah yang paling huru hara,penuh keganasan dan perlanggaran hak asasi manusia.Adakah Demokarasi itu betul-betul adil?Tidak.

Maksud adil dalam demokrasi bahagi samarata.Tetapi dalam islam adil itu adalah meletakkan sesuatu pada tempatnya.Jika dalam pembahagian harta.Dalam Islampembahagian harta tidak dibahagikan samarata antara anak lelaki dan perempuan.Anak lelaki akan dapat lebih daripada anak perempuan.Itu cara islam.Manakala,jika mengikut sistem Demokrasi pembahagian harta akan dibuat samarata antara anak lelaki dan perempuan.Nampak maksud adil secara Islam dan adil secara Demokrasi?

Ini kerana Demokrasi adalah dicipta oleh manusia iaitu bangsa yahudi bukannyaAllah.Allah telah menawarkan sistem yang dicipta-Nya sendiri kepada manusia.Namun manusia tidak mahu ikut.Manusia fikir dia lebih bijak dari Tuhannya sendiri.

Didalam Demokrasi akan diadakan pilihanraya untuk memilih pemimpin mereka.Rakyat akan keluar mengundi untuk memilih siapa ketua kerajaannya melalui politik.Siapa pemimpin politik yang paling banyak mendapat UNDI dialah Juara Demokrasi.

Tetapi dalam sistem Islam,secara ringkasnya,kita mempunyai satu majlis pemilihan yang dinamakan Syura.Syura ini terdiri dari kalangan bijak pandai,alim ulama,mereka yang terpilih hasil sokongan orang ramai.Syura bukanlah kerajaan,tetapi mereka bertanggungjawab untuk memilih kerajaan.Jadi nampak di sini,bahawa kebarangkalian untuk mendapat kerajaan yang bodoh amat tipis.Orang bijak yang memilih kerajaan,bukan majoriti.

Ini adalah sistem Islam.Ini adalah sistem yang diajar oleh Nabi Muhammad s.a.w.Ketika nabi wafat,para sahabat nabi yang terpilih berbincang untuk memilih pengganti nabi bagi memikul tanggungjawab memimpin umat Islam.Para sahabat tidak mengadakan pilihanraya.Mereka tidak menubuhkan parti.Mereka tidak terjerit-jerit di jalanan.Para sahabat nabi tidak kenal apa itu demonstrasi atau tunjuk perasaan.Mereka hantar doa hanya kepada Allah Azza Wa Jalla.Mereka bermesyuarat dan melaksanakan solat istikharah.

Bagi aku walaupun aku sebagai rakyat malaysia yang beridentitikan malaysia duduk dimalaysia. dan malaysia itu negara demokrasi.tetapi aku tidak menyokong sistem tersebut kerana sistem itu tidak seimbang dan tidak releven lagi dimalaysia.Oleh itu aku sudah tekad untuk tidak turun mengundi masa pilihan raya nanti.

No comments: